lördag 23 oktober 2010

Att beskriva en deg.

Jag har flera olika böcker om bröd och bakning och det är bra att jämföra vad de olika författarna skriver. När jag började baka så gick jag efter Jan Heds bok "Bröd". Men det är sjukt stor volym på hans recept och ibland kan man tycka att hans beskrivningar är lite väl invecklade... sen läste jag "Bakverksta´n" av Manfred Enoksson (Saltå Kvarns bagarmästare), vilken är minst lika fördjupande som Jan Heds (om inte mer). När Martin Johansson kom ut med "Surdegsbröd- recept och tips från en hemmabagare" blev jag smått överlycklig och det är ur den som jag lärt mig det mesta.

För nån vecka sen var jag på biblioteket och fann Heléne Johanssons bok "Bröd från Bunkebergs bageri". Det är sån sjukt stor skillnad när man läser hennes bok i jämförelse med de andra. Hon har ett sånt roligt och levande språk, man kan känna vilken glädje hon har i sitt bakande!

Jag måste ta ett exempel för att visa skillnaden...

Ur Jan Heds "Bröd":

"Bortgörning är ett gammalt fackuttryck för färdigknådning av en deg. Ingredienserna knådas in i degen för att fördelas jämt och utveckla gluten. Luft blandas in som små blåsor och ger grunden till ett luftigt och lätt bröd. Under knådningen sträcks glutenet men om knådningen blir för intensivt slits glutenet sönder och degen kollapsar."

Ur Heléne Johanssons "Bröd från Bunkebergs bageri":

"Det största misstaget man gör när man bakar är att arbeta degen för lite. En deg som är färdigarbetad ska vara som en otränad tjockmage. Elastisk men lite vobblig, om du förstår vad jag menar."
  
 
Bröd och bakning beskrivs på många olika sätt...
Som hemmabagare tipsar jag alltså om Martin Johanssons böcker och Heléne Johanssons. Vill man fördjupa sig är Jan Heds och Manfred Enokssons böcker bra.

All brödlycka till er alla!

2 kommentarer:

  1. Jag vill också bara baka. Vet du, jag hade en idé. Vi sticker nånstans, öppnar ett fikeri och du bakar alltså.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag vill,jag vill!... Carpe diem?!

    SvaraRadera