måndag 1 november 2010

Sesam-&Linfröbröd

Kalljäsning x2

Om en vecka ska jag lämna tillbaka Heléne Johanssons brödbok och passar därför på att baka lite efter den. Man kan även hitta receptet här.

I nästan alla recept har hon med något gram vanlig jäst och jag som blivit van med att baka på bara surdeg så är det med en aning motvilja som jag blandar i jäst... Hon skriver att man ska ha i jäst om man är osäker på kraften i surdegen, vidare skriver hon: "Det finns ingen prestige i att inte göra det!" Men jag litar på min surdeg för så fort jag matar den så börjar den bubbla ordentligt, därför tog jag risken och uteslöt extra jäst. Sen tycker jag att det är mer för utmaningens skull än prestigen... jag har misslyckat många gånger med brödbakandet, fått platta och lösa degar som vägrat resa sig! Men det är bara att försöka igen och igen. Till slut lyckas man och då är det värt all väntan.

Jag lät degen jäsa en halvtimme i rumstemperatur och sedan vek jag den en gång. Jag ställde lådan i ett kallt skåp där det drar kyligt från en ventil. Där lät jag den stå i ca. 10 timmar och se så fint den reste sig!

Nyknådad deg.


Efter tio timmars kalljäsning..

Det doftade fantastiskt om degen när jag öppnade locket... men jag tror att det mestadels berodde på att jag hade i kallpressad rapsolja i botten på lådan.

Sen var det dags för att forma! Jag delade upp degen i tre delar, formade till ovala limpor och la dem på en mjölad bakduk på en hård skärbräda. Sen ställde jag tillbaka dem i det kalla skåpet och lät dem jäsa över natten. Nästa dag såg de ut så här:


Jag värmde på ugnen ordentligt (275 grader) med två bakplåtar i, en för bröden och en under för att hälla kallt vatten på (ungefär en halv kopp) för att få ånga. Utbakningen står det mer utförligt om i receptet. Efter ungefär en halvtimme i ugnen fick jag fram det här vackra resultatet!




Sammanfattningsvis så skippade jag att ha i extra jäst och tog istället lite mer surdeg. Sen kalljäste jag degen länge i två omgångar och det är det verkligen värt, brödet blir mycket godare! Om man är nötallergiker är det här brödet ett jättebra alternativ. Rostade sesam-, lin- och solrosfrön gör att det blir nötigt, saftigt och mättande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar