onsdag 6 oktober 2010

Kanelbullar

Under en brödkurs på RHS i Grythyttan så fick Carl en fin brödbok; "Bakverksta'n" från Eldrimner. I denna kan man läsa och fascineras över bakkemi, surdegsteori, vetesorter, ugnar, m.m. Mycket praktisk med fina bilder!

I boken hittade jag ett recept på kanelbullar gjord på fördeg (poolish). Men receptet är beräknat för ca. 5 kg. deg och med en ugn på 40 cm. i bredd, går inte den ekvationen ihop... Jag hittade två olika recept på nätet som jag improviserade ihop och fick till slut det här:

Kanelbullar

Fördeg:
  • 500 g mjölk (kall)
  • 50 g jäst
  • 500 g vetemjöl
Blanda ihop och låt jäsa i 3 tim i rumstemperatur, alternativt 12-24 timmar i 4-8 grader. (Jag blandade ihop den på kvällen och lät den stå i kylskåpet över natten).

Deg:
  • Fördeg
  • 250 g mjukt smör
  • 200 g socker
  • 10 g salt
  • 1 ägg
  • 500 g vetemjöl special
  • ca 1 tsk. malen kardemumma
Blanda ingredienserna och knåda intensivt till en medelfast deg. Degen ska vara lite blank på ytan och elastisk. Forma till ett avlångt paket och slå in det i plastfolie eller en duk, så att hinnbildningen förhindras. Låt jäsa i kylskåp (max 8 grader) i en timme.

Fyllningen, (remons), är en smaksak. Man kan ha mandelmassa i, vissa har sirap istället för strösocker. Jag skållade lite mandlar och hackade dem fint med en stavmixer. Sen rörde jag ihop det med:

  • 200 g mjukt smör
  • 1 msk kanel
  • 2 dl socker

Jag kavlade ut degen till en rektangel, fyllde med remonsen och vek den såhär:

(Bild från Saltå Kvarn)
Sen skar jag remsor och snurrade ihop till en bullknut. Det finns olika sätt att forma bullarna på och jag hittade ett par videor på nätet:

http://www.youtube.com/watch?v=XDuwEtMCZ44&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=f354Cba88Dg&feature=related


http://vimeo.com/6854583


Bullarna ska jäsa i en timme under duk eller plast. Sen penslas de med vispat ägg och eventuellt garneras med pärlsocker, råsocker eller mandelflarn. Grädda i ca. 225 grader i 6-10 min.


Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar