I boken hittade jag ett recept på kanelbullar gjord på fördeg (poolish). Men receptet är beräknat för ca. 5 kg. deg och med en ugn på 40 cm. i bredd, går inte den ekvationen ihop... Jag hittade två olika recept på nätet som jag improviserade ihop och fick till slut det här:
Kanelbullar
Fördeg:
- 500 g mjölk (kall)
- 50 g jäst
- 500 g vetemjöl
Deg:
- Fördeg
- 250 g mjukt smör
- 200 g socker
- 10 g salt
- 1 ägg
- 500 g vetemjöl special
- ca 1 tsk. malen kardemumma
Fyllningen, (remons), är en smaksak. Man kan ha mandelmassa i, vissa har sirap istället för strösocker. Jag skållade lite mandlar och hackade dem fint med en stavmixer. Sen rörde jag ihop det med:
- 200 g mjukt smör
- 1 msk kanel
- 2 dl socker
Jag kavlade ut degen till en rektangel, fyllde med remonsen och vek den såhär:
![]() |
(Bild från Saltå Kvarn) |
http://www.youtube.com/watch?v=XDuwEtMCZ44&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=f354Cba88Dg&feature=related
http://vimeo.com/6854583
Bullarna ska jäsa i en timme under duk eller plast. Sen penslas de med vispat ägg och eventuellt garneras med pärlsocker, råsocker eller mandelflarn. Grädda i ca. 225 grader i 6-10 min.
![]() |
Gott! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar