Nu när alla surdegsstarter är igång vill jag inget annat göra än att baka. Men vi är bara två i hushållet och vi äter inte tre limpor om dagen. Dessutom har vi bara ett litet frysfack och den har jag redan lyckats proppa igen med bröd. Jag funderar på om man ska ta och plinga på hos grannen och fråga om de skulle vilja ha lite...
Igår bakade jag hela dagen, det tar fruktansvärt lång tid med tanke på att man bara kan baka av en limpa åt gången därför blir det många omgångar. Det är väldigt ont om arbets- och avställningsyta, vi har ett litet väggbord som man kan fälla ut men gör man det så kan det vara lite svårt att öppna kylskåpet... I en kokvrå på 2 kvadratmeter golvyta gäller det alltså att ha, som man säger på kockspråk, en bra
mise en place, (jag tänker också på kocklärar Jesper från Grythyttan när han på göteborgska säger: "man ska ligga ett steg före... hela tiden", samtidigt som han rullar fingrarna lite likt höjdhopparen Stefan Holm när han mentaltränar strax före ett hopp). Lyckas jag få undan disken mellan omgångarna och hålla alla ytor fria så går det faktiskt väldigt bra.
 |
Arbetsyta. (och nej, det är inte snö ute! Garageportarna på gården är vita) |
 |
Hasselnötsbröd i en "riktig jäskorg" och två improviserade med bunke/durkslag och mjölad kökshandduk. |
|
 |
En smart idé när bullar ska jäsas är att ta en trådkorg och ställa den över, sen lägger man på en stor plastsäck. Då kan bullarna jäsa ordentligt och man behöver inte oroa sig för att plasten lägger sig, fastnar och tynger ner. |
 |
Honungsbröd med lite havre. Sista plåten jästes klart vid elva tiden och då hade jag börjat baka av första brödet vi sju...Nästa gång ska jag, förutom att minska degmängden, även se till att stänga till fönstret lite när brödet läggs på gallret. En bulle råkade ramla ut och ner på gården. Jag fick ta en liten promenad och bryta av brödet till ankorna vid ån. Det såg nog lite skumt ut att stå och göra det halv tolv på kvällen. Men fåglarna blir nog lyckliga även dem av surdegsbröd. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar