onsdag 22 september 2010

Favoriter

Förra veckan blev det mera brödbak. Gjorde ett med honung och ett med dinkel. Det blev lite väl mycket bröd så för tillfället är det fullt i både frysfacket och i brödlådan. Jag lyckades även starta en levain men eftersom att jag inte har plats så står den i kylen och när vi lyckats äta upp det mesta av brödet kan jag börja baka igen. Problemet är bara att den bunken med levain nästan tar upp halva kylskåpet... sån't är livet med en kokvrå!

Honungsbrödet gjorde jag med kallslungad honung som jag köpte på Mickelmässan i Karlslunds Herrgård. Där var det marknad med massa smått och gott. Sedan finns det en massa fina trädgårdar som man kan gå runt i och beundra.

Hemma är det här brödet en favorit och med en skiva Västerbotten ost på blir det ännu godare.

Honungsbröd

Dag 1, kväll

100 g. Rågsurdegsgrund
300 g. Ljummet vatten
50 g. Rågmjöl
150 g. Rågsikt

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl. Täck med plastfolie/lock och stå på ett varmt ställe över natten, gärna 22-24 grader.

Dag 2, morgon

Surdegen från gårdagen
60 g. Honung
325 g. Vatten
500 g. Vetemjöl special
300 g. Rågsikt
20 g. Salt

Blanda utom salt och kör 4 minuter i degblandare på mellanfart. Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda, vik den ett par gånger och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, det kan ta 3-5 timmar.

Forma degen, (limpor, bullar etc.). Låt jäsa på mjölad bakduk, övertäckt med plast i ca 1 timme. Sätt på ugnen på 275 grader i god tid med en plåt i.

Vänd upp brödet på ett bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen. Häll i en liten kopp med vatten eller lägg i några isbitar på ugnsbotten och sänk genast till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ut ångan genom att öppna och stänga luckan. Beroende på brödets storlek kan det ta 20-35 minuter tills det är klart, innertemperaturen ska vara 96 grader).

Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.


Goda favoriter


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar